78194

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polásek --- 5. 9. 2003
Re: cukor

>Som podobného názoru až na neblahú skúsenosť s cukrom, ktorý bol určený len
>pre včelárov. Bol to zrejme trstinový cukor tmavo žltý. V tedy môjmu
>priateľovi padlo 6 včelstiev. Ule boli pokálané zrejme Nozema.

Byl to nejspíše takzvaný afinovaný cukr, to je cukr, u kterého vynechali poslední operace čištění. Je obvykle o něco levnější než bílý rafinovaný cukr. Obsahuje příměsi, které jsou pro včely nestravitelné, takže krmení takovým cukremna zimu má zhruba stejný vliv jako zimování na medovicovém medu. Pokud se včely mohly v zimě co měsíc, dva měsíce proletět a vyprášit, nic se nedělo, pokud ne, přeplnily si výkalové váčky a padly. Jinak některé šarže toho afinovaného cukru měly docela příjemnou chuť a vůni, úplně stejnou jako takzvaný přírodní nebo třtinový cukr, co se prodává v prodejnách zdravé výživy tak 1,5 krát dráže než bílý rafinovaný cukr. U nás se afinovaný cukr svého času prodával v podnicích takzvaného Zemědělského zásobování v pytlech po 50 kg.

Jinak vařením cukerného roztoku vzniká látka, tuším se jmenuje furfural, která je v zimních zásobách pro včely jedovatá. Ale zřejmě vzniká v malém množství, pravděpodobně by se musel veškerý cukerný roztok pro krmení vařit intenzívně delší dobu, aby výsledná koncentrace furfuralu byla v zásobách nebezpečná pro včely. Je to stejná látka, která vzniká v medu, když se rozpouští na moc vysokou teplotu, nebo když se med dlouho skladuje při teplotě nad 20 stupňů.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3951


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu